“Mijn nieuwe rol als projectleider is leuk én spannend”

“Het is nu bijna niet meer voor te stellen”, zegt Kees de Jong (30), projectleider bij Savantis, “maar toen ik afstudeerde bij de pabo was het nog moeilijk om een vaste baan te vinden in het basisonderwijs. Dat begon dan een hele tijd met invalbaantjes. Hierna kwam je dan meestal wel een aan vaste baan. Ik heb wel voor de klas gestaan en dat vond ik zeker erg leuk. Die kennisoverdracht ligt me blijkbaar wel. Maar om mijn toekomstkansen te verbreden koos ik voor een aansluitende masteropleiding Onderwijswetenschappen.”

“Savantis gaf mij een ideale kans om mijn ambitie te volgen.”

Kees de Jong

Contacten
“In mijn eerste baan bij Savantis ontwikkelde ik als onderwijskundige lesmateriaal en examens voor het mbo-onderwijs. Ik vond dat erg interessant om te doen. Na ruim vier jaar wilde ik mijn horizon verbreden en koos ik voor een baan bij beroepsopleiding Makelaardij BV. Maar toen Savantis mij na enige tijd benaderde om dit mooie project te gaan leiden, ging ik daar graag op in. Ik zag het als een hele mooie kans om mijzelf breder te ontwikkelen. En dat blijkt het ook te zijn!”

Startblokken
“Als projectleider mag ik nu de onderwijsinstelling van Savantis De Vakopleiding nieuw leven inblazen. Dit is hiervoor namelijk een uitgelezen moment: er zijn heel veel goede vakmensen nodig in de bouw. Het kabinet wil het komende jaar maar liefst honderdduizend nieuwe woningen bouwen, waar dat er voorheen jaarlijks 70.000 waren. Dan zijn er de afspraken uit het Klimaatakkoord over de verduurzaming van de woningvoorraad. Je kunt dan denken aan isoleren, het aanbrengen van zonnepanelen en het installeren van warmtepompen. Het vereist flink wat goed opgeleide monteurs om dit allemaal te realiseren.”

Flexibel
“Mede als gevolg van corona zijn er veel mensen op zoek naar nieuw werk. Savantis kan – als wat kleinere en flexibele organisatie – snel inspelen op deze onderwijsbehoefte. De eerste opleiding van De Vakopleiding staat dan ook al in de startblokken: Plafond- en wandmonteur. We willen deze nog dit voorjaar aanbieden, allereerst aan plafond- en wandbedrijven in het hele land. Zo kunnen hun werknemers, die het vak ‘on the job’ hebben geleerd, alsnog een officieel diploma halen. Daarnaast bereiden we op dit moment de training Uitvoeren van schilderwerk voor.”

Erkenning
“De Vakopleiding is volledig erkend door het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap. Onze cursisten gaan dus naar huis met een officieel diploma op mbo 2 niveau. Zij kunnen hiermee aantonen wat hun werk- en denkniveau is. Dat verstevigt hun positie op de arbeidsmarkt en het maakt hen breder inzetbaar.”

Uitdaging
“Al met al vind ik het opzetten van de Vakopleiding leuk en spannend. Ik wil graag ontdekken of ik ook op een conceptueel niveau kan nadenken over opleidingen. Er komt zoveel nieuws op mijn pad, en eerlijk, dat is af en toe nog best wel zoeken. Ik heb bijvoorbeeld nog niet veel ervaring met onderwerpen zoals communicatie en marketing en het bewaken van budgetten. Ook vind ik het best een uitdaging om niet alles zelf te doen: hiervoor ligt er simpelweg teveel werk, en bovendien wil ik de expertise van mijn collega’s zo goed mogelijk benutten. Ik wil én moet daarom leren hoe ik dingen delegeer. Ik wil zeker open staan voor feedback, maar tegelijkertijd wil ik mijn eigen koers leren varen als die mij het beste lijkt. Het opzetten van deze onderwijsinstelling is ideaal terrein om te ontdekken of ik daartoe in staat ben.”

Passie
“Tot nu toe gaat alles wel goed, vind ik. Ik heb geleerd om prioriteiten te stellen: welke onderdelen moeten nu af, welke kunnen wachten? Voor welke onderdelen is het nodig om al direct te automatiseren? Ik leer mezelf kennen in deze nieuwe rol en ik streef ernaar om een stevige projectleider te worden die zeker open staat voor kritiek, maar die zich niet zomaar laat overrompelen. In mijn huidige functie heb ik te maken met collega’s van veel afdelingen binnen Savantis. En ik heb gemerkt: het zijn allemaal mensen die hun vak goed verstaan, die er een zekere passie voor hebben. Er wordt hier niets zomaar gedaan, overal wordt goed over nagedacht. En dat maakt dat de producten goed zijn afgestemd op de doelgroep. Om dat te bereiken is goede feedback van cursisten natuurlijk altijd belangrijk’, besluit Kees, terwijl hij hiervan een reminder maakt op zijn eigen planning voor De Vakopleiding.

Recente Berichten