Intake Basisopleiding Schilderen: een unieke kennismaking met de opleiding

Op 24 oktober 2023 organiseerde De Vakopleiding de eerste intake-dag voor deelnemers die zich oriënteren op een volgende stap in hun loopbaan als schilder. Aanwezigen maakten tijdens het interactieve programma kennis met de Basisopleiding Schilderen. Ze ontvingen meer informatie over het opleidingstraject en degenen met ervaring konden laten zien welke vaardigheden ze al onder de knie hebben. Een mooie gelegenheid voor (toekomstige) schilders om vrijblijvend te kijken of de opleiding voldoet aan hun verwachtingen en toekomstplannen.

Een goede voorbereiding
De intake is speciaal georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in de Basisopleiding Schilderen en meer informatie wil over het opleidingsprogramma en de mogelijkheden. ‘’Het kiezen van een (vervolg)opleiding is een ingewikkeld traject, omdat niet altijd duidelijk is welke opleidingsmogelijkheden er zijn en of deze opleidingen bij je passen. Bij De Vakopleiding hebben we de ruimte en middelen om samen met de deelnemer te kijken naar zijn persoonlijke doelstellingen. Daar stemmen we het opleidingsprogramma op af. Dit intakemoment biedt een mooie gelegenheid om samen een plan van aanpak op te stellen, zodat studenten een opleidingsprogramma kunnen volgen dat optimaal aansluit bij hun kennis en ervaring’’, aldus Kees de Jong – projectmanager bij De Vakopleiding.

Voor toekomstige én ervaren schilders
Degene die denkt dat de Basisopleiding Schilderen alleen geschikt is voor startende schilders heeft het mis. Aan de intake-dag namen kandidaten deel met een heel verschillende achtergrond qua opleidingen en werkervaring. Een van de kandidaten had al meer dan 10 jaar ervaring in de onderhoudssector, maar had nooit een opleiding in die richting afgerond. Deze kandidaat was zeer gemotiveerd om alsnog een wettelijk erkend bewijsstuk te behalen, om daarmee zijn positie op de arbeidsmarkt te versterken en breder inzetbaar te zijn. Deze drive stond centraal tijdens de persoonlijke kennismaking waar verder werd ingegaan op zijn persoonlijke doelstellingen.

Interactief programma
De Vakopleiding verzorgde een interactief programma met als doel de aanwezigen een goede indruk te geven van de opleiding. Het programma bestond uit verschillende onderdelen.

Speeddate
De ochtend werd afgetrapt met een ‘speeddate’ om elkaar in korte tijd beter te leren kennen. De deelnemers lichtten hun persoonlijke motivatie hierbij toe. ‘’Deze kennismaking biedt voor zowel de kandidaat als De Vakopleiding een mooie gelegenheid om de motivatie en doelstellingen in kaart te brengen. Zo kunnen wij als opleider een goede inschatting maken of de opleiding bij de persoon past. Als dat het geval is, stellen we een persoonlijk plan van aanpak op”, gaat Kees de Jong verder.

”Een van de deelnemers deed werkervaring op in het buitenland en wil zijn kennis en vaardigheden hier verder ontwikkelen om een wettelijk erkend mbo-certificaat te halen. Voor de Basisopleiding Schilderen is een zeker taalniveau vereist. In zo’n geval worden daarom ook zijn taalvaardigheden meegenomen in het gesprek‘’.

De handen uit de mouwen
Na de persoonlijke kennismaking mochten de deelnemers in de praktijk laten zien welke vaardigheden zij al beheersen. De deelnemers voerden diverse opdrachten uit, waaronder het snijden van glas en het schuren en schilderen van een kozijn. ‘’Door deze opdrachten krijgen we een goed beeld van het huidige niveau van de kandidaat. Aan het einde van de dag kunnen we zo samen een persoonlijk opleidingsplan opstellen” licht De Jong tot slot toe.

Zelf een intake bezoeken?
Overweeg jij om je te laten omscholen tot schilder? Of ben je al werkzaam als schilder, maar heb je nooit een opleiding tot schilder afgerond? Meld je dan aan voor een intake-dag. Tijdens de intake-dag laten wij je kennismaken met de opleiding en kom je te weten wat er van jou wordt verwacht tijdens de opleiding. We bespreken jouw werkervaring en kijken samen naar je persoonlijke doelstellingen. Zo kunnen we een plan opstellen waarmee jij kan toewerken naar het examenniveau. Neem gerust contact op met Kees de Jong van De Vakopleiding via k.dejong@savantis.nl of 088 080 88 83.

Voor wie?
De intake is bedoeld voor iedereen die zich aan het oriënteren is op de Basisopleiding Schilderen of op de volledige mbo-opleiding Schilder. 

Programma
Tijdens de intake-dag vertel jij wat jouw persoonlijke motivatie en doelstellingen zijn. Maar de dag biedt ook de gelegenheid om jouw onbeantwoorde vragen en twijfels te bespreken. Aan de hand van een kennismakingsgesprek en enkele praktijkopdrachten onderzoeken we jouw instapniveau. Op basis hiervan geven wij je een persoonlijk advies en stellen we samen met jou een opleidingsplan op.

Recente Berichten